
Er groeit superveel fruit in onze wijk. Bij de speeltuin aan de Lotusvliet hangen kilo’s rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen en pruimen. Rondom het Boomkronenpad zijn frambozen (witte en roze), bramen en aardbeien te vinden. En als het rijp is, hangt er vaak echt veel, vaak meer dan je op kan eten. Jam is dan een handige en lekkere manier om het fruit te bewaren. Ik maak zelf halfzoete jam zodat je meer van het fruit proeft.
Ingrediënten:
- 1250g vruchten (of pas het recept aan bij meer of minder fruit)
- 500g gram Van Gilse Geleisuiker Speciaal voor het maken van halfzoete jam (verkrijgbaar bij elke supermarkt)
OF - 1000g vruchten
- 1000g Geleisuiker van Van Gilse of een huismerk (voor volzoete jam)
Benodigdheden:
- Schone theedoek
- Pollepel
- Grijptang
- Lege potten met deksels
Vooraf:
Zorg ervoor dat je hygiënisch te werk gaat zodat er geen schimmel in de jam komt. Steriliseer de jampotten en de pollepel waarmee je de jampotten vult. Bijvoorbeeld door de potten, deksels en pollepel te koken in een pan water. Haal alles met een grijptang uit het water en leg het op een schone theedoek. Of doe alles in de vaatwasser op een hoge temperatuur (70 graden of meer), en controleer of alles echt goed schoon is geworden.
Bereiding:
- Pluk fruit in het voedselbos, zoals bijvoorbeeld frambozen, bramen, honingbessen, kruisbessen, zwarte bessen, rode bessen of pruimen.
- Verwijder eventuele kroontjes, blaadjes of steeltjes.
- Was het fruit en laat het uitlekken.
- Doe het fruit met de geleisuiker in een pan en verhit op middelhoog vuur. Roer er af en toe doorheen totdat het sap uit het fruit komt, de suiker oplost en het een vloeibaar geheel wordt.
- Laat alles 4 minuten doorkoken. Roer ondertussen in de pan.
- Vul de potten met warme jam, tot ongeveer 1 cm onder de rand. De jam is nog dun en vloeibaar, en wordt pas stevig na afkoelen.
- Controleer of de randen van de potten schoon zijn. Toch geknoeid? Maak de randen schoon met een schone doek of met keukenpapier.
- Sluit de potten met de deksel en keer de potten om. Zet ze na 5 minuten weer rechtop.
- De halfzoete jam is ongeopend een jaar houdbaar, de volzoete jam is bijna onbeperkt houdbaar (mits alles goed schoon is gemaakt vooraf). Na opening beperkt houdbaar in de koelkast.
Tip:
Als je het leuk vindt kun je ook experimenteren met het toevoegen van specerijen zoals vanille, gember, kaneel, kardemom of steranijs aan je jam. Voeg een klein beetje toe omdat de smaak sterker wordt naarmate de jam langer staat.
De mooie Rijnvliet-labels zijn te verkrijgen bij Marjolein via de Rijnvliet Groen Whatsapp groep:


Pingback: Bessenpret in de Jamworkshop van Buur Joost – Eetbare Woonwijk Rijnvliet