
Met manden vol vers geplukte bessen en kruiden en de expertise van Buur Silvia en Dosia Brewer, was de workshop inmaken op 7 juli in Rijnvliet een groot succes! Dosia, een ervaren kok, inmaker en auteur van het boek “Dosia Plukt Bessen”, was te gast om ons de fijne kneepjes van het inmaken te leren. Zij vertelde ons over de verschillende technieken en hoe je met suiker, zuur, zout of alcohol een omgeving kunt creëren waarin schadelijke bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Dit is weer anders dan fermenteren, waarbij juist goedaardige bacteriën en schimmels worden gestimuleerd om te groeien.
Onze oogst voor de dag bestond uit onrijpe groene vlierbessen, onrijpe groene Szechuanpeper, zwarte bessen, een paar late kruisbessen en rode bessen. Na het plukken verdeelden we ons in groepjes om aan de slag te gaan met zes verschillende recepten: bessenmosterd, crème de cassis, bessenpriklimonade, vlierbessenkappertjes en szechuankappertjes. Aan het eind van de dag had iedereen een potje of flesje van elk recept om mee naar huis te nemen.
Dosia had ook enkele exemplaren van haar boek “Dosia Plukt Bessen” meegebracht, met daarin fantastische recepten voor bessen. Zo hebben een aantal deelnemers ook nog een stukje van haar kennis mee naar huis te nemen. Als je ook nog een exemplaar wil moet je snel naar de (online) boekenwinkel want ze worden momenteel uitverkocht!
Mede-organisator / Buur Silvia had haar kooktalent ingezet om ons na afloop ook nog eens te trakteren op overheerlijke lekkernijen uit haar eigen keuken. We genoten dus naast een broodje zelfgemaakte bessenboter ook nog van Silvia’s zwarte bessenijs, pruimensorbet en fruitleer van peer en pruim. De workshop was een heerlijke, gezellige en leerzame ervaring. We gingen naar huis met onze zelfgemaakte lekkernijen en een hoofd vol nieuwe kennis en inspiratie.







