
Manden gevuld met bessen die resulteerden in meer dan 20 potten vol verse jam – de Jam workshop op 15 juni was een groot succes! Buur Joost had vorig jaar al veel ervaring met jam maken opgedaan en ging ons voor in het plukken en jam maken. Met een groep van maar liefst twintig enthousiaste deelnemers, begonnen we vol energie aan onze missie: Rijnvliet-Jam! De kinderen bewezen al snel hun waarde door fanatiek en snel grote manden vol bessen te plukken, een cruciale taak voor ons jam-avontuur.
We hebben samen een indrukwekkende hoeveelheid van zeven kilo jam gemaakt. De bessen die we gebruikten, waren divers en elk smaakvol op eigen wijze: rode aalbessen, witte aalbessen, zwarte bessen, kruisbessen en jostabessen, die laatste is een interessante kruising tussen de kruisbes en de zwarte bes. En al deze bessen zijn te vinden bij de speeltuin Lotusvliet.
Na het koken van de jam, kwam het hoogtepunt van de dag: proeven! We genoten van onze zelfgemaakte jam op versgebakken brioche bolletjes van bakkerij Amadeus. De verse zoete, frisse en fruitige jam was zalig.
Naast het plezier en de gezelligheid, was de workshop ook erg leerzaam. Iedereen ontdekte dat jam maken helemaal niet moeilijk is. Met slechts een paar basisingrediënten uit de supermarkt (fruit en geleisuiker) en keukengerei (een pan, een weegschaal en schone potjes) kun je al heerlijke jam maken. Het volledige recept, uitgeschreven door Joost, staat hier! Het was geweldig om te zien hoe iedereen, jong en oud, met zoveel enthousiasme en betrokkenheid aan de slag ging.
Deze workshop was niet alleen een smakelijke ervaring, maar ook een prachtige gelegenheid om samen te komen en iets nieuws te leren. Iedereen ging naar huis met potjes zelfgemaakte jam en een grote glimlach op het gezicht.

