Winnend Recept van Rijnvliets Gebakken Peren Bakwedstrijd 2023: AppelPerenTartelettes

Ben jij nog opzoek naar een heerlijk dessert voor de feestdagen?
Of wil je een fantastisch gerecht aan jouw Rijnvliets Receptenbundel toevoegen?
Afgelopen september won Judith de allereerste Rijnvliets Gouden Koekenpeer.
Haar AppelPerenTartelettes smaakte verrukkelijk, hadden prachtige laagjes en bevatte uiteraard peren uit voedselbos Rijnvliet.
Die laatste zijn er nu in december natuurlijk niet, maar daar weten jullie vast wat op te verzinnen ūüėČ

Hieronder deelt Judith hoe ze Tartelettes gemaakt heeft.

“Als ik dit in een restaurant zou krijgen, zou ik zeer tevreden zijn”.

Jurylid Mark tijdens het juryoverleg.

Recept Rijnvlietse AppelPerenTartelettes (10 stuks)
Naar recept van Petit G√Ęteau – Kleine taartjes

AppelPerendTartelettes van Judith bij Rijnvliets Gebakken Peren Bakwedstrijd 2023.

Deeg (Zandkoekjesdeeg)
120g bloem
50 g poedersuiker
20 g amandelmeel
mespunt zout
75 g koude boter
1 biologisch ei
Taartringetjes voor kleine taartjes

1. Meng de bloem, poedersuiker, amandelmeel en zout in een kom.
2. Breek de koude boter in stukjes verdeel over de droge ingredi√ęnten.
3. Wrijf de boter en de droge ingredi√ęnten net zolang tot er een kruimelig deeg ontstaat.
4. Kluts het ei.
5. Doe een eetlepel ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangende deegbal (te plakkerig Рmeer bloem, te droog Рpaar druppels ei).
6. Verpak de deegbal in plasticfolie en leg een uur in de koelkast.
7. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even.
8. Rol uit tot ongeveer 3 mm dik en steek rondjes uit en leg deze over de taartringetjes en druk tegen de wanden aan.
9. Snijd het overtollige deeg weg en prik een aantal gaatjes in de bodem.
10. Zet de gefonceerde taartjes een halfuur in de koelkast.

Vanille-Amandelcrème
50 g amandelmeel
1/2 vanillestokje
50 g boter (kamertemperatuur)
50 g poedersuiker
1 biologisch ei
5 g ma√Įzena
25 g verkruimelde amarettikoekjes

1. Verwarm de oven voor tot 150 C.
2. Strooi het amandelmeel op een bakplaat en rooster het 10 minuten in de oven en laat het afkoelen.
3. Snijd het halve vanillestokje in de lengte open en schraap met een mes het merg eruit.
4. Roer de boter met een pannenlikker zacht en romig.
5. Voeg het vanillemerg, de poedersuiker en het amandelmeel toe en roer tot een gladde massa.
6. Klop met een garde het ei en de ma√Įzena erdoor.
7. Verdeel de amarettikoekjes door het mengsel.
8. Vul een gefonceerd taartje tot 3/4e met de amandelcrème

Gepocheerde Peer en Appel
1/2 vanillestokje
1 onbespoten citroen
1 L water
375 g fijne kristalsuiker
1 kaneelstokje
1 steranijs
4 harde peren (uit het voedselbos ;-))
2 appels (wij hadden Redlove uit de tuin, die zijn wat zacht hiervoor, maar de kleur is wel tof)
Amandelschaafsel

1. Snijd het halve vanillestokje in de lengte open en schraap met een mes het merg eruit.
2. Schil de citroen zo dun mogelijk met de dunschiller.
3. Pers de citroen uit.
4. Breng het water met de fijne kristalsuiker aan de kook.
5. Voeg vervolgens het vanillemerg en vanillestokje, de citroenschil, het citroensap, het kaneelstokje en de steranijs toe.
6. Haal de pan van het vuur en laat de siroop een half uur afgedekt trekken.
7. Schil de peren en appels, snijd ze doormidden en verwijder de klokhuizen.
8. Breng de siroop weer aan de kook.
9. Leg de peren en appels in de pan.
10. Laat het fruit een paar minuten koken.

De appels werden na 3 minuten al helemaal zacht en zijn er snel uitgegaan.

De (harde) peren hebben 7 minuten gepocheerd.

10. Snijd het gepocheerde fruit in dunne schijfjes en leg ze in een waaier op de amandel crème.
11. Strooi wat amandelschaafsel over het taartje en bak het ongeveer 25 minuten in een 170 C voorverwarmde oven.

Abrikozengelei
1/2 potje abrikozenjam
10% water
1 eetlepel honing (wij hadden heidehoning van opa)

1. Verwarm de jam met het water.
2. Zeef de jam om gladde gelei te krijgen.
3. Voeg de honing toe.
4. Laat een beetje inkoken.
5. Bestrijk het taartje met de gelei.

Veel bakplezier en eetsmakelijk!

De jury kon de verschillende laagjes van de AppelPerenTartelettes van Judith goed zien bij het aansnijden.