Gemeenteraad op bezoek bij Metaal Kathedraal

08-con-burgemeester-in-the-house-08

Gemeenteraad raakt geïnspireerd!

Maureen Baas heeft B& W rondgeleid en geïnformeerd over de plannen Metaal Kathedraal.

Na 4 jaar is het pand en terrein Metaal Kathedraal in maart 2014 gekocht door initiatiefnemers Maureen Baas en Abel Tattje. Dit moment was een mooie kans. Het gehele kersverse college ” in the house”. Maureen heeft een presentatie gegeven over de culturele ecologische ambities, het cultureel ondernemerschap en meerdere wethouders aangesproken over de kansen voor Rijnvliet. Deze nieuwe woonwijk ligt tenslotte tussen de A2 en A12 waardoor je juist groene en ecologische ambities wil realiseren in de laatste nieuwbouwwijk van Leidsche Rijn. Zeker gezien de ambities van deze raad in de komende 4 jaar zou dit passend zijn. Huizen op het zuiden, zonnepanelen, energie neutraal, groen, diversiteit etc.  Maar ja… vooralsnog stond Rijnvliet onhold vanwege de crisis en is Metaal Kathedraal het eerste “onderdeel” wat vooruitlopend op de plannen van Gemeente Utrecht, geheel onverwachts , volgens plan Rijnvliet ( oude metaalfabriek als cultuurplek) door een burger initiatief wordt gerealiseerd.

 

Artikel van Wouter de Heus:

En we zijn weer los: vandaag start ook in Utrecht het politieke seizoen. Ons college en de 45 leden van de gemeenteraad doen dat traditiegetrouw met elkaar op een bijzondere locatie in de Domstad, dat starten. En al jaren haak ik daarbij aan. Niet dat het de bedoeling is dat ik daarbij ben, maar het is zo gegroeid. Er is altijd wel een wethouder of raadslid die de locatie prijsgeeft en als je eenmaal aanwezig bent is er ook niemand die je weg durft te sturen. Zo was ik al in Anafora, het Vorstelijk Complex en het Spoorwegmuseum. Het Spoorwegmuseum dat helaas verder moet zonder de aimabele directeur Paul van Vlijmen die na 36 jaar een andere baan heeft, gelukkig wel in de museale wereld, maar toch.

Vandaag is de plaats van handeling de prachtige Metaal Kathedraal aan de Leidsche Rijn in De Meern. En iedereen die dit leest raad ik aan daar eens een bezoek te brengen. De oude katholieke kerk van Oudenrijn aan de Leidsche Rijn, de gemeente die in 1954 al werd opgeslokt door Utrecht, herbergt al lange tijd geen gelovigen meer. Ooit werd de kerk overgenomen door metaalbedrijf Metak en kortgeleden door cultureel ondernemers Maureen Baas en haar partner Abel. Met eigen middelen hebben ze de oude kerk omgetoverd tot een cultuurplek van formaat. De tuinen achter de kerk zijn fenomenaal en de oude, met mooie bomen omzoomde begraafplaats, heeft een mystieke uitstraling, net als de bovenverdieping Het Hemelrijk.

Inmiddels moet u uit mijn verhaaltjes, die ik wekelijks mag schrijven op deze plek, wel begrepen dat ik geen fan ben van groot, groter, grootst. Ik heb een zwakke plek voor klein, kleiner, kleinst. Voor mensen als Maureen en Abel die met keihard werken en hun eigen geld (lening) hun geluk en het onze najagen. En daarom vind ik het ontzettend tof dat onze locale politici juist bij de Metaal Kathedraal het einde van de vakantie vieren. Tot aan het Kerstreces zal er weer veel vergaderd worden. Hard gewerkt aan het welbevinden van ons als Utrechters. En zoals ieder jaar zal ik ze daarbij nauwlettend volgen. En als onze bestuurders openstaan voor de warmte en goedheid van Maureen en Abel doe ik dat met liefde.